Gömülü Diş Nedir?
Eğer çene kavsinde dişin sürmesi için yeterli mesafe bulunmuyorsa diş gömülü kalır. Dişin büyüme ve sürmesi üzerini örten dişeti, kemik veya başka bir diş tarafından engellenebilir. Çenelerde en sık olarak üst ve alt 3.büyük azı dişleri gömülü olarak kalsalar da köpek dişleri, küçük azı dişleri hatta ön ve yan keser dişlerde gömülü olarak kalabilmektedir.
Gömülü dişler ağrılı olup, enfeksiyona yol açabilirler. Komşu dişe veya diş köküne baskı yaparak zarar verebilirler. Eğer gömülü dişi çevreleyen kese sıvı dolup, kistik bir yapı oluşturacak şekilde genişlemeye başlarsa daha ciddi sorunlar ortaya çıkar. Kist büyüdükçe etrafındaki kemiğe, sinir dokusuna veya komşu dişlere kalıcı hasarlar verebilirler. Bu durumu tedavi etmek çok daha ciddi cerrahi uygulama gerektirmektedir.
Gömülü dişlerin çekilmesi gereken durumlar:
Dişeti Hastalıkları ve Perikoronit
Özellikle gömülü 20 yaş dişlerinin neden olduğu bir enfeksiyon tablosudur. Yarı sürmüş dişlerde dişin kuronunu çevreleyen yumuşak dokuların enfeksiyonu şeklinde tanımlanır. Eğer tedavi edilmeden bırakılırsa şiddetli ağrı, trismus(ağız açmada zorluk), ağızda kötü tat, kötü koku ile ortaya çıkan şişme ile karakterize edilen durumlarda meydana gelebilir.
Perikoronit her iki cinste de en çok 16-30 yaş arasında görülür. Perikoronit akut ve kronik olmak üzere dönemsel geçişler gösterir. Akut dönemler hasta için ağrılı ve sıkıntılı iken, kronik dönemlerde ağrı fazla görülmez. Perikoronitli dişlerin tedavisi akut dönemlerde doktorunuzun uygun gördüğü belli bir süre antibiyotik kullanımı sonrası dişin çekilmesi, kronik dönemlerde ise genelde antibiyotik tedavisi gerekmeden dişin çekilmesi şeklindedir.